Podprogram 2020
INFORMACJE O PROGRAMIE OPERACYJNYM POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
W PONIŻSZYCH LINKACH
(kliknij w obrazek):
Wszelkie informacje na temat Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PO PŻ oraz nowego Podprogramu 2020 znajdziecie państwo na stronie Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
PODPROGRAM 2020
Odnośnik do pełnej treści wytycznych.
Czas realizacji – listopad 2020 – sierpnia 2021 r.
Kwalifikowanie osób do uczestnictwa w PO PŻ Podprogram 2020 odbywać się będzie przez Ośrodki Pomocy Społecznej, które wydadzą osobom zainteresowanym skierowania do otrzymania pomocy.
KRYTERIA, KTÓRE MUSZĄ SPEŁNIĆ KOŃCOWI ODBIORCY
KWALIFIKOWALNOŚĆ osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej
Odbiorcy końcowi artykułów spożywczych dostarczanych w ramach Programu FEAD, Podprogram 2020 muszą spełniać wymogi określone w Ustawie o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004 r. (Dz.U. z 2018 r. poz. 1508 z późn. zm.)
Żywność dystrybuowana jest nieodpłatnie dla osób i rodzin najbardziej potrzebujących oraz znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających wymogi określone w ustawie o pomocy społecznej jw. a w szczególności jej art. 7 z zastosowaniem kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania pomocy (dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej ):
►1 402 zł dla osoby samotnie gospodarującej,
►1 056 zł dla jednego członka w rodzinie
Od dnia 26 listopada 2020 r.. nowe kryterium dochodowe wynosi odpowiednio:
►1 542,20 zł dla osoby samotnej,
►1 161,60 zł dla jednego członka w rodzinie
UWAGA ! Przepis ten stosuje się od dnia 26 listopada 2020 roku.
Podane kwoty są maksymalne, a ich przekroczenie automatycznie wyklucza osobę zainteresowaną z przyznania pomocy
w postaci paczki żywnościowej lub gotowego posiłku. Od tej zasady nie ma żadnych odstępstw.
Artykuły spożywcze przekazywane będą osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek.
W Podprogramie 2020 limit artykułów żywnościowych na 1 osobę wynosi ok 42,27 kg
i obejmuje następujące produkty:
ARTYKUŁY WARZYWNE I OWOCOWE
groszek z marchewką – 8 opakowań po 0,4 kg, razem 3,2 kg,
koncentrat pomidorowy – 7 opakowań, po 0,16 kg, razem 1,12 kg,
buraczki wiórki – 4 opakowania, po 0,35 kg,razem 1,40 kg,
powidła śliwkowe – 5 opakowań, po 0,3 kg, razem 1,5 kg,
mus jabłkowy – 3 opakowania, po kg, 0,48 kg razem 1,44 kg,
fasolka po bretońsku – 3 opakowania, po 0,5 kg, razem 1,5 kg.
ARTYKUŁY SKROBIOWE
makaron jajeczny świderki – 10 opakowań, po 0,5 kg, razem 5 kg,
płatki owsiane – 2 opakowania, po 0,5 kg, razem 1 kg,
ryż biały – 2 opakowania, po 1 kg, razem 2 kg,
kasza jęczmienna – 3 opakowania, po 0,5 kg, razem 1,5 kg,
herbatniki maślane – 2 opakowania, po 0,2 kg, razem 0,4 kg.
ARTYKUŁY MLECZNE
mleko UHT – 7 opakowań, po 1 l, razem 7 l,
ser podpuszczkowy dojrzewający – 4 opakowania, po 0,4 kg, razem 1,6 kg.
ARTYKUŁY MIĘSNE
szynka drobiowa – 8 opakowań, po 0,3 kg, razem 2,4 kg,
szynka wieprzowa mielona – 4 opakowania, po 0,3 kg, razem 1,2 kg,
pasztet drobiowy – 2 opakowania, po 0,16 kg, razem 0,32 kg,
filet z makreli w oleju – 7 opakowań, po 0,17, razem 1,19 kg.
CUKIER
cukier biały – 4 opakowania, po 1 kg, razem 4 kg,
miód nektarowy wielokwiatowy – 1 opakowanie, po 0,5 kg, razem 0,5 kg,
TŁUSZCZE
olej rzepakowy – 4 opakowania, po 1 l, razem 4 l.